Play & Stay - tenisz oktatói program leírás:

Az ITF (Nemzetközi Tenisz Szövetség) 2007-ben indította el a Play and Stay kampányt a tenisz népszerűsítése érdekében a kezdő gyerekek és felnőttek körében. A cél az volt, hogy a hagyományosan elitsportnak számító tenisz mindenki számára elérhető legyen. A program lényege, hogy a lassúbb, puha labdák és a kisebb méretű pályák használatával a játékkészség gyorsabban kialakul és ezáltal a tenisz könnyebbé és élvezetesebbé válik a kezdők számára.
A Play and Stay - „Játssz és maradj” - tenisz programban a gyerekek koruk és képességeik szerint tanulhatnak teniszezni csoportos, játékos oktatás keretében. A módszer lehetővé teszi a teniszhez szükséges ügyesség és mozgáskoordináció kialakítását, a speciális készségek és képességek megszilárdítását a későbbiekre. 4-6 fős csoportokkal tudjuk a leghatékonyabban kihasználni a módszer adta lehetőségeket. A gyerekek természetesen megismerkednek a teniszütések fajtáival, a pontra való játékkal, de fejlesztünk egyensúlyérzéket, reflexet, koncentrációs készséget is, miközben arra törekszünk, hogy a tenisz a gyerekek számára játékos és szórakoztató legyen.
A kezdetekkel igyekszünk fokozatosan felépíteni a tenisz sportághoz szükséges komplex kondicionális és koordinációs képességeket (motorikus képességek).

A Play and Stay módszer 3 szintre tagolódik:

PIROS (pálya: 11m x 5-6m, háló: 80 cm, labda: szivacs vagy 25% nyomású, ütő: 41-53cm)
NARANCS (pálya: 18m x 6.5m-8.23m, háló: 80 cm, labda: 50% nyomású, ütő: 53-63cm)
ZÖLD (pálya: egész méret, háló: normál, labda: 75% nyomású, ütő: 63-68 cm).

Az edzők feladata, hogy az oktatási szinteket és a feladatokat mindig a játékosok egyéni képességei és adottságai alapján határozzák meg. Ezzel tudják elősegíteni, hogy a játékkészség („serve-rally-score”) minél gyorsabban kialakuljon, miközben a technikai és taktikai oktatáson is hangsúly van.